KomTek och Falkenbergs gymnasieskola i samarbete för att få fler tjejer intresserade av teknik
2021-06-08
På sommarlovet kan tjejer i årskurs 7 och 8 delta i ett fyra dagar långt teknikläger. Där får de testa på spännande tekniska moment och utmana sig själva i kreativitet och problemlösning. Lägret är ett samarbete mellan KomTek och Falkenbergs gymnasieskola för att få fler tjejer intresserade av de tekniska och praktiska programmen på gymnasieskolan.
Maria Lejon, verksamhetsledare på KomTek och Tommy Hultberg, lärare på Falkenbergs gymnasieskolas industritekniska program har slagit sina kloka huvuden ihop. Tillsammans har de tagit fram ett teknikläger för tjejer i årskurs 7 och 8. I år går det av stapeln för andra gången.
- Vi vill få fler tjejer att få upp ögonen för teknikens underbara värld. Vi tror, eller vi vet rättare sagt, att det finns många tjejer som är teknikintresserade. Med tekniklägret vill vi ge dem möjlighet att testa på olika tekniska moment och en chans att testa om något av de tekniska programmen på gymnasiet kan vara något för dem, berättar Maria.
Tommy har jobbat tolv år på det industritekniska programmet på Falkenbergs gymnasieskola. Under hans tid har det endast gått sex tjejer på programmet.
- Jag tror att det finns många förutfattade meningar om att de tekniska programmen inte passar tjejer. Både bland tjejerna själva och hos personer i deras omgivning. Men alla de tjejer som har gått hos mig har gått klart, ingen har hoppat av. Det visar att det industritekniska programmet även är för tjejer, säger Tommy och fortsätter:
- I själva verket så kräver många av de tekniska programmen ett gott handlag och sinne för design, detaljer och problemlösning. Något som tjejer ofta har ganska lätt för. Jag tror att många tjejer skulle tycka det är kul att läsa på våra tekniska program. På tekniklägret vill vi ge en försmak av vad de kan innebära och en chans att testa sig fram i vår verkstad.
Ett fyra dagar långt teknikläger
Under lägret kommer deltagarna att få testa på massa olika tekniska moment. Allt ifrån svetsning och lödning till att designa prototyper i CAD och skriva ut dem i en 3D-printer. Alla kommer även att få skapa sin en egen ljusstake och ett glashus med ljusdioder.
- Vi vill visa bredden på teknikens möjligheter, väcka deras nyfikenhet och få dem att släppa loss både kreativitet och skaparkraft. Teknik är nyckeln till att lösa morgondagens problem. Att göra saker ännu bättre, eller lättare att avvända eller snyggare att titta på och det är jag helt övertygad om att många tjejer skulle älska och göra hur bra som helst.
Förutom att designa, löda, skapa med glas och svetsa kommer tjejerna att få insyn i hur det är att jobba i ett tekniskt yrke. Genom företagsbesök på två lokala företag och samtal med kvinnor som idag jobbar med teknik ska tjejerna få en glimt av framtida karriärsmöjligheter.
- Vi vill visa vilka möjligheter det finns efter gymnasiet och att det finns många vägar att gå för att kunna jobba med teknik och innovation i framtiden. Det är inte så lätt att veta vad man vill bli när man är 15-16 år och ska välja gymnasieprogram, då kan det vara skönt att höra att det finns olika vägval, säger Maria.
Goda jobbmöjligheter för elever på industritekniska programmet
I Falkenberg finns det många företag som erbjuder tekniska yrken och jobbmöjligheterna för dem som väljer att läsa det industritekniska programmet är goda. Det behövs personal som jobbar med allt ifrån plåt och svets och montage till digitalt styrda maskiner.
- Lokala företag skriker efter den kompetens våra elever får hos oss. Så vill man ha ett jobb med en bra ingångslön direkt efter gymnasiet då är det industritekniska programmet helt rätt. Många företag vill gärna anställa tjejer också, men tyvärr är de få. Men jag tror att de kommer att bli fler i framtiden, och det ska vi fortsätta att jobba för, avslutar Tommy.
Text
Jens Karlsson
Kommunikatör, barn- och utbildningsförvaltningen
jens.karlsson@falkenberg.se
Dela