Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Trygg ute med GPS

GPS-larm kan användas av äldre som vill promenera på egen hand trots att de har svårt att hitta eller är oroliga för att ramla. Syftet med tekniken är att göra utomhusvistelsen trygg igen och låta äldre personer vara aktiva och självständiga.

GPS-larm används av personer som annars inte hade kunnat gå ut utanför bostaden när de vill, utan hade fått anpassa sig efter när de kan få hjälp och sällskap av någon. Tekniken gör det möjligt för äldre personer att kunna få hjälp att hitta hem om de har gått vilse eller om något har hänt så att de behöver assistans.

Hur fungerar ett GPS-larm?

GPS-larm kan se ut på många olika sätt, exempelvis som en klocka, ett armband, en liten dosa eller en skosula.

Bilden visar olika GPS-larm ur Posifons sortiment.

Personen som bär GPS-larmet behöver inte kunna larma genom att trycka på en knapp. Larmmottagaren, det vill säga den som ansvarar för larmet, kan istället söka upp var personen befinner sig i ett särskilt system för att se om det finns behov av hjälp för att hitta hem. GPS-larm har en sändare som med hjälp av GPS-nätet visar var personen befinner sig. Sändaren kan även vara inställd på att larma om personen rör sig utanför ett geografiskt område. Vissa GPS-larm fungerar som en mobiltelefon med högtalarfunktion. Personen som bär larmet kan bli uppringd eller själv ringa till larmmottagaren genom att trycka på en knapp.

 Bilden visar ett GPS-larms position i en kartvy i verksamhetsystemet PosifonCare. Den blåa symbolen med huset är personens hemadress.Den svarta symbolen är personens position.


Det här projektet är en del av Falkenbergs kommuns satsning på välfärdsteknik inom samverkansprojektet Digga Halland.