Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Judit

Judit är 92 år och bor ensam i ett hus på Västra Gärdet. Barnen och flera av barnbarnen bor i närheten och kommer ofta på besök.

Judit

Den senaste tiden har Judit besvärats av trötthet och värk i rygg och ben och har därför svårt att gå längre sträckor. Hon har tidigare haft ett sår på ena underbenet och efter det använder hon kompressionsstrumpor, men de är svåra att ta på. Judit upplever att det är jobbigt att sköta om hemmet, speciellt att dammsuga och tvätta. Tvättmaskinen finns i källaren och det är jobbigt att gå i trappan. Hon har svårt att ta sig till affären för att handla och orkar inte bära hem varorna.  

Vad har tekniken hjälpt Judit med? 

För Judit är det viktigt att vara självständig och att inte behöva anpassa sin vardag efter när hon kan få hjälp av andra. Judit fick en robotdammsugare av sina barn i julklapp och de har också hjälpt henne att flytta upp tvättmaskinen från källaren. Detta gör att Judit kan fortsätta sköta om sitt hem. Judit har lärt sig använda en strumppådragare, som är ett hjälpmedel som gör att hon lättare kan ta på sig kompressionsstrumporna själv.

Ett par gånger i veckan besöker Judit Mötesplats Mölle för att äta lunch och delta i aktiveter. Bland annat har hon deltagit i Mötesplats Mölles IT-café där hon lärt sig använda internet. Efter det köpte Judit en surfplatta och har nu börjat handla mat från en livsmedelsbutik på nätet. Den butik Judit använder kör även hem varorna till henne. Hon har också lärt sig att läsa tidningen och lösa korsord digitalt och att ringa videosamtal till ett av barnbarnen som bor i Spanien.

Judit tycker om att vara ute och promenera men vill helst inte gå ensam. Via kommunens Väntjänst har hon träffat Berit som hon brukar promenera och umgås med.

Samhällsperspektiv

Vi har låtit våra fingerade personer drabbas av olika typer av vanligt förekommande sjukdomar, funktionsnedsättningar och olycksfall. Omständigheter som har stor inverkan för den enskilda individen och dess anhöriga.

I texten nedan lyfter vi blicken och ser dessa omständigheter på nationell nivå och ur ett samhällsperspektiv. Det ger en uppfattning av hur många som är drabbade, vilka konsekvenser det har för samhället och vad rätt använd välfärdsteknik har för potential, inte bara för individen, utan också för samhället i stort.

Bensår

Varje år får ca 50 000 personer bensår. Två procent av Sveriges befolkning kommer drabbas någon gång. Den vanligaste orsaken är dålig blodcirkulation, vilket också är orsaken till att bensår ofta är svårläkta. Risken att få sår ökar med stigande ålder. De flesta blir av med sina bensår men det kan ta lång tid.