Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Trygg ute

Den 24 april 2019

Utevistelse och motion är bra för hälsan, om det tvistar få. Det är bra också för äldre, men ofta tenderar det att bli sämre med den varan ju längre upp i åren man kommer. Det kan naturligtvis ha att göra med fysiska begränsningar, men ibland handlar det mer om otrygghet och osäkerhet snarare än att det är den fysiska förmågan som skulle fattas.

Man kan vara orolig för att ramla och inte kunna ta sig upp eller orolig för att komma bort. Ofta känner också anhöriga oro. Inte sällan leder detta till att man blir innesittande i större utsträckning än vad man både skulle önska och vad som är bra för en.

GPS-larm- och positioneringssystem är en hjälp som finns att antingen få låna från kommunen eller att själv införskaffa. Det finns olika typer av GPS-lösningar. De mest avancerade fungerar nästan lite grand som en smartphone.

Larmen har funktioner som talar om var personen är med möjlighet att sätta upp "trygga zoner" där det larmar om personen rör sig utanför de här zonerna. Personen har också möjlighet att själv larma och det finns möjlighet för såväl larmmottagare som den som har gps-lösningen med sig att ta kontakt och prata med varandra.

GPS-larm kan fås i en mängd olika former. Det finns gps-larm i form av klockor, telefoner, armband, halsband och t o m skosulor.

GPS-larm

I Falkenberg lånar vi sedan några veckor tillbaka ut gps-larm via anhörigstödet. Larmet lånas ut till den anhöriga och det är den anhöriga som är ansvarig larmmottagare.

Vi har också börjat använda gps-larm på kommunens äldreboenden så att personer som gillar att vara ute och promenera, men som ibland kan ha svårt att hitta runt, ska kunna göra det utan att nödvändigtvis behöva ledsagas av någon från personalen.

Ibland är framtiden redan här.

/Mattias

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer