Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Patientnära diagnostik

Den 13 juni 2019

Tänk om vi skulle kunna erbjuda äldre personer i Halland mer sjukvård i hemmet. Det skulle underlätta för såväl vårdtagare som verksamhet. På Vitalis, Nordens ledande e-hälsomöte såg vi flera företag som utvecklar tekniska produkter för att mer sjukvård ska kunna utföras hemma hos vårdtagaren.

I en av montrarna hade ett företag specialiserat sig på teknik för patientnära analyser som ger snabb diagnostik. Med mobil ultraljudsdiagnostik kan en läkare undersöka organ som t ex lungor, hjärta, lever eller blodkärl. Undersökningen kan göras direkt på plats, på vårdcentralen eller vid ett hembesök. Fördelen är att patienten inte behöver transporteras till sjukhuset och man får resultatet direkt. Geriatiska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping kommer under 2019 att prova tekniken både på sjukhuset och vid hembesök.

Nedan underöks Idas halspulsåder.

Ida på Vitalis

Företaget har även utvecklat ett digitalt otoskop som gör det möjligt med distansunderökningar av hörselgång/trumhinna. Med hjälp av ett sådant här otoskop kan en undersköterska eller sjuksköterska ta en bild och sedan kan en läkare bedöma tillståndet på distans, utifrån den bilden.

Nedan syns hörselgång och trumhinna.

Idas öra

/Therese

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer