Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Förstärkt verklighet

Den 1 november 2019

Inför att en ny film om den avancerade roboten från framtiden – Terminator - kommer på bio, har jag sett de två första filmerna. Den första kom -84 och den andra sju år senare och, inte så förvånande kanske, känns mycket av specialeffekterna väldigt gamla. Förutom en sak och det är att Terminatorns funktion att scanna och få exakt information om sin omgivning, fortfarande känns framtid – eller???

Jag kom på att jag på Leva & Fungera mässan i våras provade Orcam MyReader, en kamera som fästs på glasögonskalmen, och ger information om omvärlden. Produkten är tänkt att användas av personer med lässvårigheter eller synnedsättning och kan läsa upp en text bara genom att du pekar på den, eller berätta för dig vem du möter genom ansiktsigenkänning. Inte i klass med en Terminator kanske, men smart ändå…

 

AR (Augmented Reality) kan kallas förstärkt verklighet på svenska och innebär att verkligheten kombineras med digitala tillägg. (Till skillnad från VR (Virtual Reality) där hela miljön är digital, som vi har bloggat om tidigare). Pokémon Go är ett välkänt exempel på AR, där figurer dyker upp i vår egen omgivning. Ett annat exempel är appen IKEA Place där du kan scanna av ditt rum, placera ut möbler och se hur de ser ut på plats i hemmet.

AR används också i smarta glasögon, där du ser rummet du är i kompletterat med digitalt innehåll som ibland går att manipulera – förstora, förminska, flytta på osv. De används än så länge mest inom företag där syftet ofta är att få information direkt i sitt synfält samtidigt som du arbetar – exempelvis en instruktion för hur du utför en montering eller en reparation eller för att se samma sak som någon annan fast på distans och kunna ge stöd och support trots långa avstånd.

Inom vården används AR-glasögon i utbildningssyfte, exempelvis kan man träna på att utföra avancerad kirurgi. AR kan också göra information tillgängligt på ett helt nytt sätt. Läkaren kan exempelvis läsa information från patientens journal samtidigt som samtalet förs med patienten, och behöver inte flytta uppmärksamheten till datorn för information. Läs och se mer om hur AR kan användas inom vården hos Immersivt och hos Västra götalandsregionen.

I framtidens äldreomsorg kan man tänka sig möjligheten att få information om genomförandeplan och aktuella insatser för varje person du möter! Kanske kommer vi i framtiden inte ens behöva glasögonen utan ha AR i en lins direkt i ögat!

Personligen skulle jag gärna använda funktionen att prova flera olika ommöbleringar hemma innan jag faktiskt behöver flytta några möbler! Vad skulle DU vilja använda AR till?

/Cecilia

Tips! Roboten T800 som användes i filmen Terminator, finns att beskåda på utställningen Robots – ett kittlande äventyr på Tekniska museet i Stockholm till och med 15 mars 2020.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer