Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Exoskelett

Den 5 september 2019

Har du hört talas om exoskelett? Det är som ett "robotskelett" man tar på sig som ger kroppen extra kraft och stabilitet. När jag hör ordet går mina tankar direkt till olika sci-fi-filmer där tekniken används, oftast i lite våldsamma och otäcka krigsscener.

Men exoskelett används faktiskt på riktigt inom flera olika områden. Exempelvis inom industrin, det militära och inom sjukvården för rehabilitering, bland annat efter stroke och vid andra neurologiska funktionsnedsättningar. I Japan använder personal inom vård och omsorg exoskelett för att underlätta i fysiskt ansträngande moment.

Läs mer om Folkhälsans rehabilitering med exoskelettet Indego.

Bild från Folkhälsan

Det forskas en hel del på olika håll i världen för att ta reda på hur tekniken kan nyttjas. På Gävle högskola arbetar forskare med ett exoskelett som ska användas för att bevara äldres och funktionsnedsattas rörelseförmåga längre och förhindra fall. Vilket skulle kunna göra det möjligt för fler att leva ett tryggt och självständigt liv längre.

Forskare från bland annat Harvards universitet har utvecklat ett mjukt exoskelett som ska göra det enklare att gå och springa. Målgruppen är äldre, personer med nedsatt rörelseförmåga och personer som har fysiskt krävande arbete.

Spanish National Research Council presenterade nyligen det första exoskelettet för barn vars ben är förlamade på grund av ryggradsproblem. Tekniken gör det inte bara möjligt för barnet att stå upp och gå, den tränar även barnets rörelseförmåga och kan bidra till ökad livskvalité.

Tänk vilka möjligheter det finns! Problemet med exoskelett är att tekniken är dyr. Forskarna behöver därför ta reda på hur tekniken kan göras tillgänglig för fler.

Jag undrar om exoskelett är framtidens rollator.
/Ida

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer