Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

En drönare kommer lastad

Den 9 april 2019

Drönare

Varm pizza som kommer flygande, eller jästen som du inte hade hemma när du står mitt uppe i bullbaket, eller varför inte leverans av medicinen som du nyss fått recept på från läkaren efter ett vårdcentralsbesök online?

Möjligheterna med leverans via drönare är många och känns allt mindre avlägsna. Exempelvis så har man redan testat att leverera pizza via drönare på Nya Zealand: https://www.cnbc.com/2016/11/16/dominos-has-delivered-the-worlds-first-ever-pizza-by-drone-to-a-new-zealand-couple.html

Många vill fortsätta kunna bo kvar i sitt egna hem även när man blir äldre och när hälsan gör det svårt att ta sig till exempelvis apotek, affär eller vårdcentral. Tänk om vi inom en snar framtid kan få leveranser med varor, mat eller läkemedel direkt till våra hem med drönare?

Chalmers utvecklar nytt

I en tid då vi behöver se över våra arbetssätt för att räcka till den ökade mängden äldre, samtidigt som det behövs snabba leveranser som inte frestar på miljön så känns det projektet som Chalmers Tekniska Högskola har på gång helt rätt. De har utvecklat en drönare som ska kunna leverera mediciner, prover och lättare medicinsk utrustning till och från glesbygdsområden. Första provturen är beräknad att ske nu under våren 2019.

https://www.nyteknik.se/automation/medicin-ska-levereras-med-flygande-dronare-pa-glesbygd-6924082

De största utmaningarna för drönarnas framtid verkar dock inte vara tekniken i sig, utan snarare lagar och regler kring hur luftutrymmet får användas.

/Johanna

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer