Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Distansvård och omsorg

Den 18 december 2018

Tänk om man inte alltid skulle behöva ta sig till sjukhuset eller vårdcentralen för läkarkontroller, om man skulle slippa väntrum och sjuktransporter. Tänk om läkaren hade aktuella hälsoindikatorer till hands redan innan mötet med patienten. Visst vore väl det såväl bekvämt som effektivt för både vårdtagare och vårdgivare?

Idag finns det teknik som gör att brukaren själv, eller hemsjukvårdens personal, skulle kunna kommunicera med läkare genom dator eller läsplatta som komplement till fysiska undersökningar. Det finns också teknik som gör det möjligt att övervaka olika typer av hälsoindikatorer som exempelvis vikt, blodtryck och andning på distans.

Det finns många exempel på att detta fungerar i privat regi, men för såväl region som kommun är det en organisatorisk och verksamhetsmässig utmaning att använda sig av detta i någon större omfattning.

I Borgholm på Öland har det dock inte stannat vid en dröm. Där har man förändrat primärvården och infört något de kallar för Hemsjukhus. Mer om det hittar du på Svenska läkarförbudets hemsida och i filmen nedan.


I Halland pågår det flera olika utredningar och tester av liknande lösningar med virtuella sjukhus. Hyltebruks kommun planerar t ex att tillsammans med Region Halland dra igång ett test för att försöka hitta ett sätt att arbeta med den här typen av distansvård och omsorg.

/Mattias

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer