Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Datoriserad knäprotes

Den 23 augusti 2019

Knäproteser är konstruerade för att efterlikna knäledens naturliga sträckningar och böjningar. En datoriserad sådan inkluderar microprocessor som kontinuerligt justerar funktionen i knäleden för att anspassas till varje individ i olika situationer som att t ex variera sin gånghastighet eller kompensera vid snubblilngar.

Knäprotes

Sedan tidigare är det belagt att personer som använder en datoriserad protes kan gå fortare och med mindre risk för att ramla, samt att de inte behöver koncentrera sig lika mycket på att gå jämfört med att använda en traditionell mekanisk knäprotes.

Datoriserade proteser är dock väldigt dyra, ca åtta gånger dyrare än en mekanisk. I dagsläget grundar sig besluten på vem som ska få den datoriserade modellen i stor utsträckning på hur aktiv personen i fråga är varför ofta äldre personer får nöja sig med den mekaniska modellen.

Därför är det intressant med studier som visar på mervärden utöver de uppanbara fysiska funktionerna. Studier utförda av forskare vid Jönköpings universitet visar nu att datoriserade proteser också minskar belastningen på hjärnan, vilket är en viktig aspekt med tanke på de långsiktiga effekter som upprepad kognitiv ansträngning kan ge.

Läs mer om studien i artikeln "Protes avlastar hjärnan".

/Mattias

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer