Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Årets julklapp - fast tvärtom

Den 17 december 2019

Det pratas mycket om nackdelarna med användandet av mobiler och surfplattor, inte minst sedan årets julklapp ”mobillådan” annonserades. Det är en fin idé att lägga alla mobilerna i en låda för att flytta fokus från den digitala distraktionen och istället umgås på riktigt med våra nära och kära.

Men jag vill faktiskt föreslå det motsatta, litegrann i alla fall. Om våra mobiler och surfplattor används vid rätt tillfälle så kan vi faktiskt skapa närvaro istället för frånvaro. Via videosamtal så kan de som vi inte har möjlighet att vara hos i jul (eller de som valt att stanna hemma eftersom de ”ändå inte orkar vara med mer än en liten stund”) få möjligheten att vara med och uppleva julstämningen, skratten och barnens ”tomten-kommer-snart”-pirrighet.

För min farmor Gunvor, som inte finns med oss längre, hade det här varit en fantastisk möjlighet. Om tekniken funnits då hon levde så hade min farmor nog i julklapp inte velat ha någon pryl från mig, utan helst velat se och prata med sitt barnbarn i andra änden av Sverige, även om det ”bara” gick att lösa via en mobilskärm.

Så årets julklapp kanske faktiskt inte är en mobillåda, utan att snarare använda mobilerna så att de skapar närvaro. Alla kanske inte kan hantera tekniken än, men för varje år så är det fler och fler av våra äldre som är mer digitala i sin vardag. Om några jular kanske vissa familjer väljer att sätta upp en VR-kamera i vardagsrummet så att farmor som bor på äldreboende kan få vara med via VR-glasögon. Vem vet.

Vi på PIO önskar er alla en god och lagom digital jul, hur ni än väljer att fira! Och Gott Nytt år, där vi ser nya digitala möjligheter!

/Johanna

Juliga Judit

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer