Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Drömma

Tänk om välfärdstekniken kan göra det enkelt att fortsätta leva som du vill på ålderns höst. Tänk om vi tillsammans kan skapa världens bästa vård och omsorg.

Följ med oss i våra drömmar och visioner om framtidens äldreomsorg.

 1. Äthjälpmedel

  Den 4 juli 2019
  Dagny Carlsson provar att äta med hjälp av en robot Foto: SVT.

   

  En måltid är så mycket mer än mat och näring. Gemenskapen vid matbordet, det härliga samtalet. Tänk om du inte kan äta med kniv och gaffel, men kan äta självständigt med hjälp av en robot. Undra hur det skulle upplevas…

  Roboten hjälper dig att äta självständigt istället för att bli matad. Den har en justerbar arm med en sked längst ut. Du styr roboten med hjälp av en kontakt som du trycker på med exempelvis din hand, axel eller ditt knä. Du måste själv ta maten från skeden.

  För någon som inte har förmågan att äta självständigt kan en matningsrobot vara ett alternativ för att kunna känna sig delaktig i gemenskapen.

  /Therese

  Kommentarer

   Du måste vara inloggad för att få kommentera

   Stängd för fler kommentarer

   Länk till Äthjälpmedel
  1. Patientnära diagnostik

   Den 13 juni 2019

   Tänk om vi skulle kunna erbjuda äldre personer i Halland mer sjukvård i hemmet. Det skulle underlätta för såväl vårdtagare som verksamhet. På Vitalis, Nordens ledande e-hälsomöte såg vi flera företag som utvecklar tekniska produkter för att mer sjukvård ska kunna utföras hemma hos vårdtagaren.

   I en av montrarna hade ett företag specialiserat sig på teknik för patientnära analyser som ger snabb diagnostik. Med mobil ultraljudsdiagnostik kan en läkare undersöka organ som t ex lungor, hjärta, lever eller blodkärl. Undersökningen kan göras direkt på plats, på vårdcentralen eller vid ett hembesök. Fördelen är att patienten inte behöver transporteras till sjukhuset och man får resultatet direkt. Geriatiska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping kommer under 2019 att prova tekniken både på sjukhuset och vid hembesök.

   Nedan underöks Idas halspulsåder.

   Ida på Vitalis

   Företaget har även utvecklat ett digitalt otoskop som gör det möjligt med distansunderökningar av hörselgång/trumhinna. Med hjälp av ett sådant här otoskop kan en undersköterska eller sjuksköterska ta en bild och sedan kan en läkare bedöma tillståndet på distans, utifrån den bilden.

   Nedan syns hörselgång och trumhinna.

   Idas öra

   /Therese

   Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Länk till Patientnära diagnostik
   1. Digitala husdjur

    Den 9 juni 2019

    Sälar, katter och hundar är exempel på husdjur som blivit allt populärare inom äldreomsorgen, i digital form.

    Mer eller mindre verklighetstrogna djur som uppfattar rörelser och beröring och reagerar därefter är på väg att bli ganska vanliga inslag i äldreomsorgen och då särskilt inom demensvården. Djuren väcker minnen och skapar lugn och trygghet.

    Sveriges radio har gjort ett inslag om hur de arbetar med digitala husdjur på ett äldreboende i Hörby (Länk till inslaget)

    Vill ni se ett sådant här digitalt djur med egna ögon är ni välkomna till Mötesplats Mölle där katten Mjau-Britt har fattat posto i receptionen.

    /Mattias

    Digital katt

    Kommentarer

     Du måste vara inloggad för att få kommentera

     Stängd för fler kommentarer

     Länk till Digitala husdjur
    1. Framtidens duschlösning?

     Den 7 maj 2019

     Att självständigt få sköta sin hygien är viktigt oavsett ålder och förutsättningar. Hur skulle det vara att få duschhjälp av en robot istället för av hemtjänstpersonal? Detta testas inom äldreomsorgen av fem kommuner i Sverige.

     Tanken med duschroboten är att brukaren ska få en positiv duschupplevelse och slippa den utsatthet som intimhygien kan vara förknippat med.

     Robotduschen som testas har en kabin och en höj- och sänkbar ergonomisk stol som skjuts ut från kabinen. När personen har satt sig skjuts stolen in i duschkabinen igen och vattenstrålar och tvållösning kommer från flera håll i kabinen. Med hjälp av enkla knappar styr man sedan själv tryck, temperatur, tvålsystem och duschområde på kroppen.

     Den är utformad så att rullator och rullstol kan komma nära duschroboten.

     Robotduschen bidrar också till minskad risk för fallskador då varken brukare eller personal behöver beträda ett vått och halt golv.

     Duschrobot

     Mer information om duschrobotar och testerna som pågår hittar du här: Världsunik robotdusch testas i Karlstad

     /Therese

     Kommentarer

      Du måste vara inloggad för att få kommentera

      Stängd för fler kommentarer

      Länk till Framtidens duschlösning?
     1. Trygg ute

      Den 24 april 2019

      Utevistelse och motion är bra för hälsan, om det tvistar få. Det är bra också för äldre, men ofta tenderar det att bli sämre med den varan ju längre upp i åren man kommer. Det kan naturligtvis ha att göra med fysiska begränsningar, men ibland handlar det mer om otrygghet och osäkerhet snarare än att det är den fysiska förmågan som skulle fattas.

      Man kan vara orolig för att ramla och inte kunna ta sig upp eller orolig för att komma bort. Ofta känner också anhöriga oro. Inte sällan leder detta till att man blir innesittande i större utsträckning än vad man både skulle önska och vad som är bra för en.

      GPS-larm- och positioneringssystem är en hjälp som finns att antingen få låna från kommunen eller att själv införskaffa. Det finns olika typer av GPS-lösningar. De mest avancerade fungerar nästan lite grand som en smartphone.

      Larmen har funktioner som talar om var personen är med möjlighet att sätta upp "trygga zoner" där det larmar om personen rör sig utanför de här zonerna. Personen har också möjlighet att själv larma och det finns möjlighet för såväl larmmottagare som den som har gps-lösningen med sig att ta kontakt och prata med varandra.

      GPS-larm kan fås i en mängd olika former. Det finns gps-larm i form av klockor, telefoner, armband, halsband och t o m skosulor.

      GPS-larm

      I Falkenberg lånar vi sedan några veckor tillbaka ut gps-larm via anhörigstödet. Larmet lånas ut till den anhöriga och det är den anhöriga som är ansvarig larmmottagare.

      Vi har också börjat använda gps-larm på kommunens äldreboenden så att personer som gillar att vara ute och promenera, men som ibland kan ha svårt att hitta runt, ska kunna göra det utan att nödvändigtvis behöva ledsagas av någon från personalen.

      Ibland är framtiden redan här.

      /Mattias

      Kommentarer

       Du måste vara inloggad för att få kommentera

       Stängd för fler kommentarer

       Länk till Trygg ute
      1. En drönare kommer lastad

       Den 9 april 2019

       Drönare

       Varm pizza som kommer flygande, eller jästen som du inte hade hemma när du står mitt uppe i bullbaket, eller varför inte leverans av medicinen som du nyss fått recept på från läkaren efter ett vårdcentralsbesök online?

       Möjligheterna med leverans via drönare är många och känns allt mindre avlägsna. Exempelvis så har man redan testat att leverera pizza via drönare på Nya Zealand: https://www.cnbc.com/2016/11/16/dominos-has-delivered-the-worlds-first-ever-pizza-by-drone-to-a-new-zealand-couple.html

       Många vill fortsätta kunna bo kvar i sitt egna hem även när man blir äldre och när hälsan gör det svårt att ta sig till exempelvis apotek, affär eller vårdcentral. Tänk om vi inom en snar framtid kan få leveranser med varor, mat eller läkemedel direkt till våra hem med drönare?

       Chalmers utvecklar nytt

       I en tid då vi behöver se över våra arbetssätt för att räcka till den ökade mängden äldre, samtidigt som det behövs snabba leveranser som inte frestar på miljön så känns det projektet som Chalmers Tekniska Högskola har på gång helt rätt. De har utvecklat en drönare som ska kunna leverera mediciner, prover och lättare medicinsk utrustning till och från glesbygdsområden. Första provturen är beräknad att ske nu under våren 2019.

       https://www.nyteknik.se/automation/medicin-ska-levereras-med-flygande-dronare-pa-glesbygd-6924082

       De största utmaningarna för drönarnas framtid verkar dock inte vara tekniken i sig, utan snarare lagar och regler kring hur luftutrymmet får användas.

       /Johanna

       Kommentarer

        Du måste vara inloggad för att få kommentera

        Stängd för fler kommentarer

        Länk till En drönare kommer lastad
       1. Goda gärningar

        Den 2 april 2019

        I den portugisiska staden Cascais tar man hjälp av teknik för att uppmuntra invånarna att engagera sig i samhällsutvecklande och välgörande aktiviteter.

        De har utvecklat en mobilapplikation som ger poäng för fördefinierade "goda gärningar". Poäng som sedan kan bytas in mot lokala varor eller tjänster. Det är en kombination av gamification och pantsystem (gör något bra och få något litet för det) i modern tappning.

        Jag tycker det här är ett intressant exempel på vad välfärdsteknik också kan vara, teknik som uppmuntrar engagemang i vår gemensamma välfärd. Ett engagemang som jag tror kommer bli allt viktigare över tid när exempelvis allt fler blir äldre och allt färre är i arbetsför ålder.

        Nedan finns ett nyhetsinslag samt en artikel skriven av Christian Altenius och Jenny Engström som för ett intressant resonemang kring detta. Tipstack till Maria Lundqvist på Falkenbergs kommun :-).

        https://www.svt.se/nyheter/staden-dar-man-tjanar-pa-goda-garningar

        https://www.linkedin.com/pulse/kraften-i-medborgarengagemang-christian-altenius/

        /Mattias

        Kommentarer

         Du måste vara inloggad för att få kommentera

         Stängd för fler kommentarer

         Länk till Goda gärningar
        1. Matinköp via läsplatta

         Den 26 mars 2019

         Allt fler kommuner börjar titta över möjligheterna för äldre att beställa hem livsmedel digitalt med hjälp av läsplatta istället för att skicka hemtjänstpersonalen med en handlarlista till affären. Fördelarna är många och nackdelarna få.

         Kundkorg

         Eftersom det går att spara och återanvända tidigare handlarlistor är det lättare för såväl hemtjänstpersonal som brukaren själv att veta vad som brukar beställas, så att man inte väljer fel märke eller glömmer av något visst. Det går också att redan i beställningsögonblicket ange eventuella ersättningsvaror om den önskade produkten skulle vara slut.

         Beroende på vilken tjänst som används så finns det olika finesser. Vill man t ex ha ingredienser till något viss recept går det att få en lista på dessa genom att bara ange vad man vill tillaga. Det är också möjligt att direkt i beställningsögonblicket ta del av olika erbjudanden och extrapriser om man är intresserad av det.

         Eftersom brukaren på det här viset är med i själva beställningsögonblicket och själv har möjlighet att se varorna är det inte omöjligt att det också inspirerar till såväl lite roligare som mer varierad kost.

         Distributionen av varorna kan ske på olika sätt, allt ifrån att butikspersonalen packar kassarna och att hemtjänstpersonalen åker och hämtar dem till hemleverans direkt till dörren.

         Men det viktigaste kanske ändå är att hemtjänstpersonalen på det här viset inte behöver lägga sin värdefulla tid ute i butikerna utan får mer tid över till vård och omsorg.

         I Falkenberg har vi börjat diskutera de här möjligheterna, fortfarande väldigt tidigt i processen, men det känns spontant som att det skulle vara något som är bra för alla inblandade.

         /Mattias

         Kommentarer

          Du måste vara inloggad för att få kommentera

          Stängd för fler kommentarer

          Länk till Matinköp via läsplatta
         1. 3D-printad mat

          Den 18 mars 2019

          3d-printad mat

          Det låter helt galet, men är alldeles sant och kanske inte heller så dumt som det låter.

          Det är ett vedertaget faktum att de som får konsistensanpassad mat på grund av tugg- och sväljsvårigheter ofta får i sig för lite. Delvis tror man att det beror på att mat i puréform ofta ser oaptitlig ut.

          Nu ska ett försök med purémat som utformas som t ex en broccoli, en kycklingklubba eller ett wienerbröd med hjälp av en 3D-printer göras i bl a Halmstad.

          Projektet drivs av forskningsinstitutet Rise och i slutet av året kommer den nya tekniken testas på två äldreboenden i Halmstad och Helsingborg samt på ett företag som tillagar mat till sjukhus. Läs mer om projektet på Dagens Medicin.

          Halmstad och Helsingborg är dock inte först ut med 3D-printad mat. 2014 gjordes motsvarande försök på äldreboenden i Tyskland och den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa har utvecklat en 3D-pizza-skrivare som ska kunna användas i rymden :-).

          Fler exempel går att läsa om i den här artikeln från Svenska Dagbladet.

          /Mattias

          Kommentarer

           Du måste vara inloggad för att få kommentera

           Stängd för fler kommentarer

           Länk till 3D-printad mat
          1. Distansvård och omsorg

           Den 18 december 2018

           Tänk om man inte alltid skulle behöva ta sig till sjukhuset eller vårdcentralen för läkarkontroller, om man skulle slippa väntrum och sjuktransporter. Tänk om läkaren hade aktuella hälsoindikatorer till hands redan innan mötet med patienten. Visst vore väl det såväl bekvämt som effektivt för både vårdtagare och vårdgivare?

           Idag finns det teknik som gör att brukaren själv, eller hemsjukvårdens personal, skulle kunna kommunicera med läkare genom dator eller läsplatta som komplement till fysiska undersökningar. Det finns också teknik som gör det möjligt att övervaka olika typer av hälsoindikatorer som exempelvis vikt, blodtryck och andning på distans.

           Det finns många exempel på att detta fungerar i privat regi, men för såväl region som kommun är det en organisatorisk och verksamhetsmässig utmaning att använda sig av detta i någon större omfattning.

           I Borgholm på Öland har det dock inte stannat vid en dröm. Där har man förändrat primärvården och infört något de kallar för Hemsjukhus. Mer om det hittar du på Svenska läkarförbudets hemsida och i filmen nedan.


           I Halland pågår det flera olika utredningar och tester av liknande lösningar med virtuella sjukhus. Hyltebruks kommun planerar t ex att tillsammans med Region Halland dra igång ett test för att försöka hitta ett sätt att arbeta med den här typen av distansvård och omsorg.

           /Mattias

           Kommentarer

            Du måste vara inloggad för att få kommentera

            Stängd för fler kommentarer

            Länk till Distansvård och omsorg
           1. Den resfria upplevelsen

            Den 4 december 2018

            Virtual reality (VR) börjar allt mer användas inom såväl vård som omsorg. Det används till såväl rehabilitering som till förströelse, men också som ett sätt att förflytta sig i tid och rum för den som inte kan eller vill lämna hemmet.

            Ett exempel är Film Stockholms projekt med virtual reality-teknik inom äldrevården. Specialproducerade 360-filmer har visats för äldre i Södertälje med goda resultat.

            Syftet har varit att undersöka om äldre är mottagliga för virtual reality och om den kan bidra till ökat välbefinnande hos personer med begränsade möjligheter att lämna vårdmiljön eller kanske till och med sängen.

            Filmen nedan visar på hur det gick till, och hur kul de hade.

             

            Ett annat exempel är VR-pedagog Daniel Kemppis verksamhet. Han använder virtual reality som redskap för att aktivera och engagera brukare på tre olika äldreboenden i Södertälje.


            Även Falkenberg har tillsammans med Hälsoteknikcentrum i Halland (HCH) undersökt möjligheterna med virtual reality. Än så länge tycker vi att filmerna/spelen/miljöerna fortfarande blir lite väl korniga och oskarpa och man blir lätt lite yr, men vi ser verkligen potentialen med tekniken och det är ett område vi bevakar noga.

            /Mattias

            Kommentarer

             Du måste vara inloggad för att få kommentera

             Stängd för fler kommentarer

             Länk till Den resfria upplevelsen
            1. Tänk om

             Den 10 november 2018

             Falkenberg gjorde för några år sedan en film om vad vi kanske har att vänta oss i framtiden och den är lika aktuell i dag som den var då. Filmen heter Tänk om... och tjänar väl sitt syfte som introduktion till drömmarnas värld.

             /Mattias

             Kommentarer

              Du måste vara inloggad för att få kommentera

              Stängd för fler kommentarer

              Länk till Tänk om

             Om Drömmabloggen

             I Drömmabloggen lyfter vi blicken och fokuserar främst på visioner och möjligheter. Vi plockar upp intressanta initiativ från andra kommuner och länder och vi spanar in ny teknik, trender och utvecklingen inom det välfärdstekniska området.

             Vi som skriver på bloggen arbetar i PIO-projektet. Detta är ett projekt i Falkenbergs kommun som jobbar med att hitta ett bra sätt att arbeta med och förhålla sig till välfärdsteknik inom äldreomsorgen.

             Prenumerera

             Prenumerera på nya inlägg från oss genom att skriva in din e-postadress här.

             Arkiv

             Vill du se alla inlägg kan du hitta dem i vårt bloggarkiv.