Vi använder cookies på tema.falkenberg.se för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats.

Drömma

Tänk om välfärdstekniken kan göra det enkelt att fortsätta leva som du vill på ålderns höst. Tänk om vi tillsammans kan skapa världens bästa vård och omsorg.

Följ med oss i våra drömmar och visioner om framtidens äldreomsorg.

 1. Robotkafé

  Den 1 mars 2020

  Det vanliga perspektivet när man pratar om robotar och jobb i samma mening är att de kommer att ta våra jobb. I Tokyo finns dock ett kafé där det är tvärt om. Här ges människor som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden både möjlighet till jobb och försörjning samt en meningsfull och social sysselsättning. Här har någon verkligen tänkt utanför boxen :-).


  /Mattias

  Kommentarer

   Du måste vara inloggad för att få kommentera

   Stängd för fler kommentarer

   Länk till Robotkafé
  1. Årets julklapp - fast tvärtom

   Den 17 december 2019

   Det pratas mycket om nackdelarna med användandet av mobiler och surfplattor, inte minst sedan årets julklapp ”mobillådan” annonserades. Det är en fin idé att lägga alla mobilerna i en låda för att flytta fokus från den digitala distraktionen och istället umgås på riktigt med våra nära och kära.

   Men jag vill faktiskt föreslå det motsatta, litegrann i alla fall. Om våra mobiler och surfplattor används vid rätt tillfälle så kan vi faktiskt skapa närvaro istället för frånvaro. Via videosamtal så kan de som vi inte har möjlighet att vara hos i jul (eller de som valt att stanna hemma eftersom de ”ändå inte orkar vara med mer än en liten stund”) få möjligheten att vara med och uppleva julstämningen, skratten och barnens ”tomten-kommer-snart”-pirrighet.

   För min farmor Gunvor, som inte finns med oss längre, hade det här varit en fantastisk möjlighet. Om tekniken funnits då hon levde så hade min farmor nog i julklapp inte velat ha någon pryl från mig, utan helst velat se och prata med sitt barnbarn i andra änden av Sverige, även om det ”bara” gick att lösa via en mobilskärm.

   Så årets julklapp kanske faktiskt inte är en mobillåda, utan att snarare använda mobilerna så att de skapar närvaro. Alla kanske inte kan hantera tekniken än, men för varje år så är det fler och fler av våra äldre som är mer digitala i sin vardag. Om några jular kanske vissa familjer väljer att sätta upp en VR-kamera i vardagsrummet så att farmor som bor på äldreboende kan få vara med via VR-glasögon. Vem vet.

   Vi på PIO önskar er alla en god och lagom digital jul, hur ni än väljer att fira! Och Gott Nytt år, där vi ser nya digitala möjligheter!

   /Johanna

   Juliga Judit

   Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Länk till Årets julklapp - fast tvärtom
   1. Förstärkt verklighet

    Den 1 november 2019

    Inför att en ny film om den avancerade roboten från framtiden – Terminator - kommer på bio, har jag sett de två första filmerna. Den första kom -84 och den andra sju år senare och, inte så förvånande kanske, känns mycket av specialeffekterna väldigt gamla. Förutom en sak och det är att Terminatorns funktion att scanna och få exakt information om sin omgivning, fortfarande känns framtid – eller???

    Jag kom på att jag på Leva & Fungera mässan i våras provade Orcam MyReader, en kamera som fästs på glasögonskalmen, och ger information om omvärlden. Produkten är tänkt att användas av personer med lässvårigheter eller synnedsättning och kan läsa upp en text bara genom att du pekar på den, eller berätta för dig vem du möter genom ansiktsigenkänning. Inte i klass med en Terminator kanske, men smart ändå…

     

    AR (Augmented Reality) kan kallas förstärkt verklighet på svenska och innebär att verkligheten kombineras med digitala tillägg. (Till skillnad från VR (Virtual Reality) där hela miljön är digital, som vi har bloggat om tidigare). Pokémon Go är ett välkänt exempel på AR, där figurer dyker upp i vår egen omgivning. Ett annat exempel är appen IKEA Place där du kan scanna av ditt rum, placera ut möbler och se hur de ser ut på plats i hemmet.

    AR används också i smarta glasögon, där du ser rummet du är i kompletterat med digitalt innehåll som ibland går att manipulera – förstora, förminska, flytta på osv. De används än så länge mest inom företag där syftet ofta är att få information direkt i sitt synfält samtidigt som du arbetar – exempelvis en instruktion för hur du utför en montering eller en reparation eller för att se samma sak som någon annan fast på distans och kunna ge stöd och support trots långa avstånd.

    Inom vården används AR-glasögon i utbildningssyfte, exempelvis kan man träna på att utföra avancerad kirurgi. AR kan också göra information tillgängligt på ett helt nytt sätt. Läkaren kan exempelvis läsa information från patientens journal samtidigt som samtalet förs med patienten, och behöver inte flytta uppmärksamheten till datorn för information. Läs och se mer om hur AR kan användas inom vården hos Immersivt och hos Västra götalandsregionen.

    I framtidens äldreomsorg kan man tänka sig möjligheten att få information om genomförandeplan och aktuella insatser för varje person du möter! Kanske kommer vi i framtiden inte ens behöva glasögonen utan ha AR i en lins direkt i ögat!

    Personligen skulle jag gärna använda funktionen att prova flera olika ommöbleringar hemma innan jag faktiskt behöver flytta några möbler! Vad skulle DU vilja använda AR till?

    /Cecilia

    Tips! Roboten T800 som användes i filmen Terminator, finns att beskåda på utställningen Robots – ett kittlande äventyr på Tekniska museet i Stockholm till och med 15 mars 2020.

    Kommentarer

     Du måste vara inloggad för att få kommentera

     Stängd för fler kommentarer

     Länk till Förstärkt verklighet
    1. Höftkudde

     Den 1 oktober 2019

     Krockkuddetekniken sprider sig till allt fler områden. Det som började som krockkudde i bilar har nu utvecklats till upplåsbara krockhjälmar för huvudet, krockvästar för motorcyklister och ryttare och nu också fallkuddar för höfter.

     Fallolyckor är ett gissel för såväl individen som drabbas som för samhället.

     Cirka 30 procent av alla personer över 65 år faller en gång eller mer under ett år. Fallolyckor kan ge allvarliga fysiska skador men också psykiska besvär och rädsla för att röra sig.

     Cirka 70 000 personer årligen skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus och en till två procent av alla fallolyckor resulterar i en höftfraktur. Enligt Socialstyrelsen är kostnaderna för fallskador drygt 11 miljarder kronor per år.

     Med den här informationen i bakhuvudet är alla initiativ för att minska antalet fall, eller som i det här fallet följderna av ett fall väldigt intressanta

     Nedanstående film visar på hur Hip Airbag Belt från företaget Helite fungerar.

      

     /Mattias

     Kommentarer

      Du måste vara inloggad för att få kommentera

      Stängd för fler kommentarer

      Länk till Höftkudde
     1. Exoskelett

      Den 5 september 2019

      Har du hört talas om exoskelett? Det är som ett "robotskelett" man tar på sig som ger kroppen extra kraft och stabilitet. När jag hör ordet går mina tankar direkt till olika sci-fi-filmer där tekniken används, oftast i lite våldsamma och otäcka krigsscener.

      Men exoskelett används faktiskt på riktigt inom flera olika områden. Exempelvis inom industrin, det militära och inom sjukvården för rehabilitering, bland annat efter stroke och vid andra neurologiska funktionsnedsättningar. I Japan använder personal inom vård och omsorg exoskelett för att underlätta i fysiskt ansträngande moment.

      Läs mer om Folkhälsans rehabilitering med exoskelettet Indego.

      Bild från Folkhälsan

      Det forskas en hel del på olika håll i världen för att ta reda på hur tekniken kan nyttjas. På Gävle högskola arbetar forskare med ett exoskelett som ska användas för att bevara äldres och funktionsnedsattas rörelseförmåga längre och förhindra fall. Vilket skulle kunna göra det möjligt för fler att leva ett tryggt och självständigt liv längre.

      Forskare från bland annat Harvards universitet har utvecklat ett mjukt exoskelett som ska göra det enklare att gå och springa. Målgruppen är äldre, personer med nedsatt rörelseförmåga och personer som har fysiskt krävande arbete.

      Spanish National Research Council presenterade nyligen det första exoskelettet för barn vars ben är förlamade på grund av ryggradsproblem. Tekniken gör det inte bara möjligt för barnet att stå upp och gå, den tränar även barnets rörelseförmåga och kan bidra till ökad livskvalité.

      Tänk vilka möjligheter det finns! Problemet med exoskelett är att tekniken är dyr. Forskarna behöver därför ta reda på hur tekniken kan göras tillgänglig för fler.

      Jag undrar om exoskelett är framtidens rollator.
      /Ida

      Kommentarer

       Du måste vara inloggad för att få kommentera

       Stängd för fler kommentarer

       Länk till Exoskelett
      1. Datoriserad knäprotes

       Den 23 augusti 2019

       Knäproteser är konstruerade för att efterlikna knäledens naturliga sträckningar och böjningar. En datoriserad sådan inkluderar microprocessor som kontinuerligt justerar funktionen i knäleden för att anpassas till varje individ i olika situationer som att till exempel variera sin gånghastighet eller kompensera vid snubblingar.

       Knäprotes

       Sedan tidigare är det belagt att personer som använder en datoriserad protes kan gå fortare och med mindre risk för att ramla, samt att de inte behöver koncentrera sig lika mycket på att gå jämfört med att använda en traditionell mekanisk knäprotes.

       Datoriserade proteser är dock väldigt dyra, cirka åtta gånger dyrare än en mekanisk. I dagsläget grundar sig besluten på vem som ska få den datoriserade modellen i stor utsträckning på hur aktiv personen i fråga är varför ofta äldre personer får nöja sig med den mekaniska modellen.

       Därför är det intressant med studier som visar på mervärden utöver de uppenbara fysiska funktionerna. Studier utförda av forskare vid Jönköpings universitet visar nu att datoriserade proteser också minskar belastningen på hjärnan, vilket är en viktig aspekt med tanke på de långsiktiga effekter som upprepad kognitiv ansträngning kan ge.

       Läs mer om studien i artikeln "Protes avlastar hjärnan".

       /Mattias

       Kommentarer

        Du måste vara inloggad för att få kommentera

        Stängd för fler kommentarer

        Länk till Datoriserad knäprotes
       1. Äthjälpmedel

        Den 4 juli 2019
        Dagny Carlsson provar att äta med hjälp av en robot Foto: SVT.

         

        En måltid är så mycket mer än mat och näring. Gemenskapen vid matbordet, det härliga samtalet. Tänk om du inte kan äta med kniv och gaffel, men kan äta självständigt med hjälp av en robot. Undra hur det skulle upplevas…

        Roboten hjälper dig att äta självständigt istället för att bli matad. Den har en justerbar arm med en sked längst ut. Du styr roboten med hjälp av en kontakt som du trycker på med exempelvis din hand, axel eller ditt knä. Du måste själv ta maten från skeden.

        För någon som inte har förmågan att äta självständigt kan en matningsrobot vara ett alternativ för att kunna känna sig delaktig i gemenskapen.

        /Therese

        Kommentarer

         Du måste vara inloggad för att få kommentera

         Stängd för fler kommentarer

         Länk till Äthjälpmedel
        1. Patientnära diagnostik

         Den 13 juni 2019

         Tänk om vi skulle kunna erbjuda äldre personer i Halland mer sjukvård i hemmet. Det skulle underlätta för såväl vårdtagare som verksamhet. På Vitalis, Nordens ledande e-hälsomöte såg vi flera företag som utvecklar tekniska produkter för att mer sjukvård ska kunna utföras hemma hos vårdtagaren.

         I en av montrarna hade ett företag specialiserat sig på teknik för patientnära analyser som ger snabb diagnostik. Med mobil ultraljudsdiagnostik kan en läkare undersöka organ som t ex lungor, hjärta, lever eller blodkärl. Undersökningen kan göras direkt på plats, på vårdcentralen eller vid ett hembesök. Fördelen är att patienten inte behöver transporteras till sjukhuset och man får resultatet direkt. Geriatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping kommer under 2019 att prova tekniken både på sjukhuset och vid hembesök.

         Nedan undersöks Idas halspulsåder.

         Ida på Vitalis

         Företaget har även utvecklat ett digitalt otoskop som gör det möjligt med distansundersökningar av hörselgång/trumhinna. Med hjälp av ett sådant här otoskop kan en undersköterska eller sjuksköterska ta en bild och sedan kan en läkare bedöma tillståndet på distans, utifrån den bilden.

         Nedan syns hörselgång och trumhinna.

         Idas öra

         /Therese

         Kommentarer

          Du måste vara inloggad för att få kommentera

          Stängd för fler kommentarer

          Länk till Patientnära diagnostik
         1. Digitala husdjur

          Den 9 juni 2019

          Sälar, katter och hundar är exempel på husdjur som blivit allt populärare inom äldreomsorgen, i digital form.

          Mer eller mindre verklighetstrogna djur som uppfattar rörelser och beröring och reagerar därefter är på väg att bli ganska vanliga inslag i äldreomsorgen och då särskilt inom demensvården. Djuren väcker minnen och skapar lugn och trygghet.

          Sveriges radio har gjort ett inslag om hur de arbetar med digitala husdjur på ett äldreboende i Hörby (Länk till inslaget)

          Vill ni se ett sådant här digitalt djur med egna ögon är ni välkomna till Mötesplats Mölle där katten Mjau-Britt har fattat posto i receptionen.

          /Mattias

          Digital katt

          Kommentarer

           Du måste vara inloggad för att få kommentera

           Stängd för fler kommentarer

           Länk till Digitala husdjur
          1. Framtidens duschlösning?

           Den 7 maj 2019

           Att självständigt få sköta sin hygien är viktigt oavsett ålder och förutsättningar. Hur skulle det vara att få duschhjälp av en robot istället för av hemtjänstpersonal? Detta testas inom äldreomsorgen av fem kommuner i Sverige.

           Tanken med duschroboten är att brukaren ska få en positiv duschupplevelse och slippa den utsatthet som intimhygien kan vara förknippat med.

           Robotduschen som testas har en kabin och en höj- och sänkbar ergonomisk stol som skjuts ut från kabinen. När personen har satt sig skjuts stolen in i duschkabinen igen och vattenstrålar och tvållösning kommer från flera håll i kabinen. Med hjälp av enkla knappar styr man sedan själv tryck, temperatur, tvålsystem och duschområde på kroppen.

           Den är utformad så att rullator och rullstol kan komma nära duschroboten.

           Robotduschen bidrar också till minskad risk för fallskador då varken brukare eller personal behöver beträda ett vått och halt golv.

           Duschrobot

           Mer information om duschrobotar och testerna som pågår hittar du här: Världsunik robotdusch testas i Karlstad

           /Therese

           Kommentarer

            Du måste vara inloggad för att få kommentera

            Stängd för fler kommentarer

            Länk till Framtidens duschlösning?
           1. Trygg ute

            Den 24 april 2019

            Utevistelse och motion är bra för hälsan, om det tvistar få. Det är bra också för äldre, men ofta tenderar det att bli sämre med den varan ju längre upp i åren man kommer. Det kan naturligtvis ha att göra med fysiska begränsningar, men ibland handlar det mer om otrygghet och osäkerhet snarare än att det är den fysiska förmågan som skulle fattas.

            Man kan vara orolig för att ramla och inte kunna ta sig upp eller orolig för att komma bort. Ofta känner också anhöriga oro. Inte sällan leder detta till att man blir innesittande i större utsträckning än vad man både skulle önska och vad som är bra för en.

            GPS-larm- och positioneringssystem är en hjälp som finns att antingen få låna från kommunen eller att själv införskaffa. Det finns olika typer av GPS-lösningar. De mest avancerade fungerar nästan lite grand som en smartphone.

            Larmen har funktioner som talar om var personen är med möjlighet att sätta upp "trygga zoner" där det larmar om personen rör sig utanför de här zonerna. Personen har också möjlighet att själv larma och det finns möjlighet för såväl larmmottagare som den som har gps-lösningen med sig att ta kontakt och prata med varandra.

            GPS-larm kan fås i en mängd olika former. Det finns gps-larm i form av klockor, telefoner, armband, halsband och t o m skosulor.

            GPS-larm

            I Falkenberg lånar vi sedan några veckor tillbaka ut gps-larm via anhörigstödet. Larmet lånas ut till den anhöriga och det är den anhöriga som är ansvarig larmmottagare.

            Vi har också börjat använda gps-larm på kommunens äldreboenden så att personer som gillar att vara ute och promenera, men som ibland kan ha svårt att hitta runt, ska kunna göra det utan att nödvändigtvis behöva ledsagas av någon från personalen.

            Ibland är framtiden redan här.

            /Mattias

            Kommentarer

             Du måste vara inloggad för att få kommentera

             Stängd för fler kommentarer

             Länk till Trygg ute
            1. En drönare kommer lastad

             Den 9 april 2019

             Drönare

             Varm pizza som kommer flygande, eller jästen som du inte hade hemma när du står mitt uppe i bullbaket, eller varför inte leverans av medicinen som du nyss fått recept på från läkaren efter ett vårdcentralsbesök online?

             Möjligheterna med leverans via drönare är många och känns allt mindre avlägsna. Exempelvis så har man redan testat att leverera pizza via drönare på Nya Zealand: https://www.cnbc.com/2016/11/16/dominos-has-delivered-the-worlds-first-ever-pizza-by-drone-to-a-new-zealand-couple.html

             Många vill fortsätta kunna bo kvar i sitt egna hem även när man blir äldre och när hälsan gör det svårt att ta sig till exempelvis apotek, affär eller vårdcentral. Tänk om vi inom en snar framtid kan få leveranser med varor, mat eller läkemedel direkt till våra hem med drönare?

             Chalmers utvecklar nytt

             I en tid då vi behöver se över våra arbetssätt för att räcka till den ökade mängden äldre, samtidigt som det behövs snabba leveranser som inte frestar på miljön så känns det projektet som Chalmers Tekniska Högskola har på gång helt rätt. De har utvecklat en drönare som ska kunna leverera mediciner, prover och lättare medicinsk utrustning till och från glesbygdsområden. Första provturen är beräknad att ske nu under våren 2019.

             https://www.nyteknik.se/automation/medicin-ska-levereras-med-flygande-dronare-pa-glesbygd-6924082

             De största utmaningarna för drönarnas framtid verkar dock inte vara tekniken i sig, utan snarare lagar och regler kring hur luftutrymmet får användas.

             /Johanna

             Kommentarer

              Du måste vara inloggad för att få kommentera

              Stängd för fler kommentarer

              Länk till En drönare kommer lastad
             1. Goda gärningar

              Den 2 april 2019

              I den portugisiska staden Cascais tar man hjälp av teknik för att uppmuntra invånarna att engagera sig i samhällsutvecklande och välgörande aktiviteter.

              De har utvecklat en mobilapplikation som ger poäng för fördefinierade "goda gärningar". Poäng som sedan kan bytas in mot lokala varor eller tjänster. Det är en kombination av gamification och pantsystem (gör något bra och få något litet för det) i modern tappning.

              Jag tycker det här är ett intressant exempel på vad välfärdsteknik också kan vara, teknik som uppmuntrar engagemang i vår gemensamma välfärd. Ett engagemang som jag tror kommer bli allt viktigare över tid när exempelvis allt fler blir äldre och allt färre är i arbetsför ålder.

              Nedan finns ett nyhetsinslag samt en artikel skriven av Christian Altenius och Jenny Engström som för ett intressant resonemang kring detta. Tipstack till Maria Lundqvist på Falkenbergs kommun :-).

              https://www.svt.se/nyheter/staden-dar-man-tjanar-pa-goda-garningar

              https://www.linkedin.com/pulse/kraften-i-medborgarengagemang-christian-altenius/

              /Mattias

              Kommentarer

               Du måste vara inloggad för att få kommentera

               Stängd för fler kommentarer

               Länk till Goda gärningar
              1. Matinköp via läsplatta

               Den 26 mars 2019

               Allt fler kommuner börjar titta över möjligheterna för äldre att beställa hem livsmedel digitalt med hjälp av läsplatta istället för att skicka hemtjänstpersonalen med en handlarlista till affären. Fördelarna är många och nackdelarna få.

               Kundkorg

               Eftersom det går att spara och återanvända tidigare handlarlistor är det lättare för såväl hemtjänstpersonal som brukaren själv att veta vad som brukar beställas, så att man inte väljer fel märke eller glömmer av något visst. Det går också att redan i beställningsögonblicket ange eventuella ersättningsvaror om den önskade produkten skulle vara slut.

               Beroende på vilken tjänst som används så finns det olika finesser. Vill man t ex ha ingredienser till något viss recept går det att få en lista på dessa genom att bara ange vad man vill tillaga. Det är också möjligt att direkt i beställningsögonblicket ta del av olika erbjudanden och extrapriser om man är intresserad av det.

               Eftersom brukaren på det här viset är med i själva beställningsögonblicket och själv har möjlighet att se varorna är det inte omöjligt att det också inspirerar till såväl lite roligare som mer varierad kost.

               Distributionen av varorna kan ske på olika sätt, allt ifrån att butikspersonalen packar kassarna och att hemtjänstpersonalen åker och hämtar dem till hemleverans direkt till dörren.

               Men det viktigaste kanske ändå är att hemtjänstpersonalen på det här viset inte behöver lägga sin värdefulla tid ute i butikerna utan får mer tid över till vård och omsorg.

               I Falkenberg har vi börjat diskutera de här möjligheterna, fortfarande väldigt tidigt i processen, men det känns spontant som att det skulle vara något som är bra för alla inblandade.

               /Mattias

               Kommentarer

                Du måste vara inloggad för att få kommentera

                Stängd för fler kommentarer

                Länk till Matinköp via läsplatta
               1. 3D-printad mat

                Den 18 mars 2019

                3d-printad mat

                Det låter helt galet, men är alldeles sant och kanske inte heller så dumt som det låter.

                Det är ett vedertaget faktum att de som får konsistensanpassad mat på grund av tugg- och sväljsvårigheter ofta får i sig för lite. Delvis tror man att det beror på att mat i puréform ofta ser oaptitlig ut.

                Nu ska ett försök med purémat som utformas som t ex en broccoli, en kycklingklubba eller ett wienerbröd med hjälp av en 3D-printer göras i bl a Halmstad.

                Projektet drivs av forskningsinstitutet Rise och i slutet av året kommer den nya tekniken testas på två äldreboenden i Halmstad och Helsingborg samt på ett företag som tillagar mat till sjukhus. Läs mer om projektet på Dagens Medicin.

                Halmstad och Helsingborg är dock inte först ut med 3D-printad mat. 2014 gjordes motsvarande försök på äldreboenden i Tyskland och den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa har utvecklat en 3D-pizza-skrivare som ska kunna användas i rymden :-).

                Fler exempel går att läsa om i den här artikeln från Svenska Dagbladet.

                /Mattias

                Kommentarer

                 Du måste vara inloggad för att få kommentera

                 Stängd för fler kommentarer

                 Länk till 3D-printad mat
                1. Distansvård och omsorg

                 Den 18 december 2018

                 Tänk om man inte alltid skulle behöva ta sig till sjukhuset eller vårdcentralen för läkarkontroller, om man skulle slippa väntrum och sjuktransporter. Tänk om läkaren hade aktuella hälsoindikatorer till hands redan innan mötet med patienten. Visst vore väl det såväl bekvämt som effektivt för både vårdtagare och vårdgivare?

                 Idag finns det teknik som gör att brukaren själv, eller hemsjukvårdens personal, skulle kunna kommunicera med läkare genom dator eller läsplatta som komplement till fysiska undersökningar. Det finns också teknik som gör det möjligt att övervaka olika typer av hälsoindikatorer som exempelvis vikt, blodtryck och andning på distans.

                 Det finns många exempel på att detta fungerar i privat regi, men för såväl region som kommun är det en organisatorisk och verksamhetsmässig utmaning att använda sig av detta i någon större omfattning.

                 I Borgholm på Öland har det dock inte stannat vid en dröm. Där har man förändrat primärvården och infört något de kallar för Hemsjukhus. Mer om det hittar du på Svenska läkarförbudets hemsida och i filmen nedan.


                 I Halland pågår det flera olika utredningar och tester av liknande lösningar med virtuella sjukhus. Hyltebruks kommun planerar t ex att tillsammans med Region Halland dra igång ett test för att försöka hitta ett sätt att arbeta med den här typen av distansvård och omsorg.

                 /Mattias

                 Kommentarer

                  Du måste vara inloggad för att få kommentera

                  Stängd för fler kommentarer

                  Länk till Distansvård och omsorg
                 1. Den resfria upplevelsen

                  Den 4 december 2018

                  Virtual reality (VR) börjar allt mer användas inom såväl vård som omsorg. Det används till såväl rehabilitering som till förströelse, men också som ett sätt att förflytta sig i tid och rum för den som inte kan eller vill lämna hemmet.

                  Ett exempel är Film Stockholms projekt med virtual reality-teknik inom äldrevården. Specialproducerade 360-filmer har visats för äldre i Södertälje med goda resultat.

                  Syftet har varit att undersöka om äldre är mottagliga för virtual reality och om den kan bidra till ökat välbefinnande hos personer med begränsade möjligheter att lämna vårdmiljön eller kanske till och med sängen.

                  Filmen nedan visar på hur det gick till, och hur kul de hade.

                   

                  Ett annat exempel är VR-pedagog Daniel Kemppis verksamhet. Han använder virtual reality som redskap för att aktivera och engagera brukare på tre olika äldreboenden i Södertälje.


                  Även Falkenberg har tillsammans med Hälsoteknikcentrum i Halland (HCH) undersökt möjligheterna med virtual reality. Än så länge tycker vi att filmerna/spelen/miljöerna fortfarande blir lite väl korniga och oskarpa och man blir lätt lite yr, men vi ser verkligen potentialen med tekniken och det är ett område vi bevakar noga.

                  /Mattias

                  Kommentarer

                   Du måste vara inloggad för att få kommentera

                   Stängd för fler kommentarer

                   Länk till Den resfria upplevelsen
                  1. Tänk om

                   Den 10 november 2018

                   Falkenberg gjorde för några år sedan en film om vad vi kanske har att vänta oss i framtiden och den är lika aktuell i dag som den var då. Filmen heter Tänk om... och tjänar väl sitt syfte som introduktion till drömmarnas värld.

                   /Mattias

                   Kommentarer

                    Du måste vara inloggad för att få kommentera

                    Stängd för fler kommentarer

                    Länk till Tänk om

                   Om Drömmabloggen

                   I Drömmabloggen lyfter vi blicken och fokuserar främst på visioner och möjligheter. Vi plockar upp intressanta initiativ från andra kommuner och länder och vi spanar in ny teknik, trender och utvecklingen inom det välfärdstekniska området.

                   Vi som skriver på bloggen arbetar i PIO-projektet. Detta är ett projekt i Falkenbergs kommun som jobbar med att hitta ett bra sätt att arbeta med och förhålla sig till välfärdsteknik inom äldreomsorgen.

                   Prenumerera

                   Prenumerera på nya inlägg från oss genom att skriva in din e-postadress här.

                   Hantera prenumeration

                   Arkiv

                   Vill du se alla inlägg kan du hitta dem i vårt bloggarkiv.