PIO samlade olika professioner för att utvärdera digitala medicingivare
Vilka möjligheter och hinder skulle införandet av digitala medicingivare kunna innebära? Den frågan fick representanter från olika verksamheter i kommunen resonera kring under PIO-projektets första verksamhetspanel.
En verksamhetspanel är ett arbetssätt där en grupp med olika professioner träffas för att diskutera och tänka kring ett specifikt ämne. Detta är en del av det arbetssätt som PIO-projektet har i uppdrag att arbeta fram, gällande införandet av välfärdsteknik. Syftet med verksamhetspanelen är att skapa delaktighet och dialog med verksamheterna kring välfärdstekniska lösningar.
– Det här var vår första verksamhetspanel så det var inte bara den tekniska lösningen som sattes på prov. Nu vet vi att verksamhetspanel som metod fungerar bra och är uppskattat av verksamheterna. Det här är något vi kommer fortsätta med, säger Mattias Törngren, projektledare på PIO.
Vad skulle en digital medicingivare innebära?
Under denna första verksamhetspanel diskuterade gruppen digitala medicingivare. Deltagarna, som bland annat arbetar inom kommunens hemsjukvård och i hemtjänsten, diskuterade den tekniska lösningen utifrån vad ett införande skulle kunna innebära för brukare, anhöriga, de olika yrkesgrupperna och för organisationen.
– Det är spännande att höra hur man som undersköterska och teamsamordnare tänker kring detta. De bidrar med nya perspektiv som gör att jag får tänka om och fundera en gång till, säger Therese Nordh Linder, distriktssköterska på PIO.
Efter dagen var deltagarna eniga om att en verksamhetspanel är ett bra sätt att utvärdera en teknisk lösning eftersom det innebär att flera olika perspektiv lyfts.
Vad är en medicingivare?
En medicingivare laddas med mediciner som är förpackade i apodospåsar. När det är dags att ta medicin uppmärksammar maskinen brukaren på detta genom ljus, ljud och tal. Om brukaren inte tar sina mediciner, larmas personal som kan ta reda på vad som hänt.
En medicingivare är ett alternativ till att hemtjänstpersonal åker hem till en brukare för att bara lämna över medicin. Tekniken kan innebära ökad självständighet, trygghet och frihet för brukaren. Tekniken kan även underlätta för hemtjänsten och för kommunens sjuksköterskor i det dagliga arbetet.
Det här projektet är en del av Falkenbergs kommuns satsning på välfärdsteknik inom samverkansprojektet Digga Halland.
